Нова визия за зоната около площад "Славейков" и "Граф Игнатиев“ в София

25.03.2015г.
 Нова визия за зоната около площад "Славейков" и "Граф Игнатиев“ в София

Нов живот и визия ще има зоната около площад "Славейков", улиците "Граф Игнатиев", "Солунска" и "Шишман".
Проектът на архитектите от А.Д.А. предвижда тази централна част да заприлича на централната алея на Амстердам, а експертен съвет на Столичната община трябва да го разгледа до края на март. През май трябва да са готови окончателните проекти, с които общината ще кандидатства по ОП „Региони в растеж". Идеята е след 2 години сърцето на София да е изцяло модернизирано.
Промяната ще засегне фонтана на площада, паметника на Петко и Пенчо Славейкови, книжния и зеленчуковия пазар, както и трамвайните линии.
В основата на новия облик на София в тази част е арх. Иво Панталеев, а арх. Станислав Константинов е автор на последната реконструкция на площада от 1998 г. - тази, която е в момента. Арх. Константинов и скулпторът Георги Чапкънов поставят знаковия паметник на Петко и Пенчо Славейкови, както и неработещия в момента фонтан в центъра на площада.
Пред bTV арх. Пантелеев разказа, че неговата идея е да се премахне фонтана поради тежката смислова наситеност, която има той. Фонтанът не работи, след като млад мъж трагично загина в него.
Авторът на днешния площад "Славейков" - арх. Константинов, е против идеята за преместването на паметника на бащата и сина Славейкови. През 1998 г. той неслучайно поставил поетите точно срещу мястото, където бил техния дом.
"Изобщо не сме искали да интервенираме в авторските права и в чувствата на двамата уважавани от нас автори проф. Чапкънов и арх. Константинов", обясни арх. Пантелеев. Той заяви, че е готов да се съобрази с авторските права и само да преработи проекта.
Идеята на арх. Панталеев е да се ограничи силно мястото на книжния бит пазар и като време, и като място и го нарече палатков лагер в центъра на София. Колегата му арх. Константинов е съгласен с колегата си за премахване на сергиите. "Би трябвало да стане културна зона. Тук трябва да има един друг живот. Моето мнение, че тези книги са изживели мястото и времето си", коментира арх. Константинов.
Улица "Граф Игнатиев" да стане наистина пешеходна зона е друга ключова част от проекта.
Цялостно предвиждаме от "Алабин" до канала, повърхностните на тротоарите и платното да бъдат обединени от фасада до фасада. Такова предложение правим и за "Солунска" от "Витошка" до площад "Славейков", обясни арх. Пантелеев.
Премахването на битака от улица "Граф Игнатиев" е другата важна промяна.
Пазар ще има, но временен - само един ден в седмицата. "Ако този пазар бъде преместен встрани, тротоарът на "Граф Игнатиев" ще се превърне в изключително атрактивно пространство. Ще увеличи градината на храма "Св. Седмочисленици" с едно ценно пространство", каза арх. Пантелеев.
Според плана трамваите по улица "Граф Игнатиев" остават само с един чифт релси - те ще се изчакват на площад "Гарибалди", за да се разминат. Това решение предполага трамваите да минават по-рядко. "Това е едно от най-дискусионните решения", призна архитектът.
Улиците "Шишман" и "Солунска" трябва да станат по-приветливи за разходки. "Силно редуциране на автомобилния трафик и отвоюване на площите от автомобила", посочва авторът на новия проект. Само в зоната около "Граф Игнатиев" авторът арх. Пантелеев е преброил над 2000 метални и бетонни елемента, които грозят градската среда.
Арх. Пантелеев е категоричен, че е време в тази част на София да се направи "прочистване и да се вкара ниво на организация, адекватно на толкова наситени живи градски пространства".

Коментари: 0

Коментари