Новата година започна с ръст на спестяванията в банките

24.02.2015г.
Новата година започна с ръст на спестяванията в банките

За банковата система новата 2015 г. започва с ръст на спестяванията. Само през януари общата сума на привлечените средства се повишава с 1,31 млрд. лв., показва паричната статистика на Българска народна банка (БНБ), като близо 724 млн. лв. от тях са спестили домакинствата.

Централната банка отчита процеса по изплащането на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ), който започна на 4 декември миналата година и продължава. Голяма част от изплатените суми останаха в банковата система, но очевидно и фирми, и домакинства депозират още средства - показател за съхраненото доверие в системата.

През януари банките, които отговарят за процеса по изплащането на гарантираните вложения в КТБ, предоставиха на защитените спестители около 250 млн. лв. (261 млн. лв. до 4 февруари). Или с други думи прирастът над изтеглените суми е около 1 млрд. лв.

През януари привлечените средства в сектора се повишават с около 2,4% на месечна и на годишна база до 58,95 млрд. лв. В абсолютна стойност покачването е в рамките на 1,31 млрд. лв.

Спестяванията на домакинствата са с 1,9% повече спрямо декември и с 4,3% повече спрямо януари 2014 г. Техният размер достига 39,986 млрд. лв.

Нефинансовите предприятия са депозирали 262,4 млн. лв., или с 1,7% повече за месец и с 0,8% повече за година. Така вече фирмите държат в банките 15,611 млрд. лв. За сравнение - през декември БНБ отчете годишен спад от 0,7% в размера на спестените от тях средства.

Финансовите предприятия, т.е. застрахователните компании, пенсионните фондове и инвестиционните дружества, са внесли в трезорите 324,1 млн. лв. през януари. Това е ръст от 11% на месечна база. Размерът на спестяванията им обаче е с 11% по-малък в сравнение с началото на 2014 г.

Именно финансовите предприятия се оказаха едни от големите губещи от фалита на КТБ, тъй като една част от средствата им бяха инвестирани под формата на депозити в някога четвъртия по големина кредитор. За сравнение - през декември спестените от финансовите предприятия средства спаднаха с 16,5% на годишна база. 

Коментари: 0

Коментари