Два завода за автокомпоненти ще бъдат изградени край Димитровград

20.01.2016г.
Два завода за автокомпоненти ще бъдат изградени край Димитровград

Две нови фабрики за авточасти ще бъдат открити край Димитровград. Едната от тях, ще бъде инвестиция от страна на турската компания Sa-ba, която планира производство на външно и вътрешно осветление за автомобили. Покупката на парцела, върху който ще се разположи завода, се очаква да приключи в края на януари. Очаква се завода да отвори 300 нови работни места.

Турската компания е създадена през 1976г. и произвежда осветление за много автомобилни компании, сред които и лидери в производството, като Ford, Volkswagen, Renault и Aston Martin.

В региона се предвижда още една, по-голяма инвестиция, отново в сектора на автомобилните компоненти. Кметът на града Иво Димов обясни, че проекта ще бъде обявен е средата на февруари, но не уточни името на компанията, която смята да инвестира. По описанието на проекта може да се съди, че става дума за японската „Язаки”, която преди време обяви, че търси място за разширяване на дейността си у нас. Очаква се завода да отвори няколко хиляди работни места. Според  Димов и двата завода могат да започнат работа в началото на следващата година.

Кметът на града все още не желае да упоменава, кой точно е тайнствения инвеститор, но споделя, че инвестицията в завода ще е на стойност 30 млн. лева и се очаква да бъдат отворени 3500 нови работни места. Първата копка на завода ще бъде в края на април или началото на май, а строежа се очаква да приключи в началото на следващата година. По думите на Иво Димов, в завода ще се произвеждат кабели за автомобилната индустрия.

Коментари: 0

Коментари