Китай откри алея за смартфони

17.09.2014г.
Китай откри алея за смартфони

Решението е продиктувано най-вече от идеята да се гарантира безопасността на самите смартфон потребители – погълнати от информацията на екрана на смартфона, хората често остават глухи и слепи за заобикалящата действителност и могат лесно да претърпят злополука, докато ходят по пътя си.

Някои градове имат алеи за велосипедисти, други само за мотопеди, но едно място в Китай. Това е алея, предназначена само за онези, които не могат да откъснат поглед от екрана на мобилния си телефон.

Новаторската идея е хрумнала на градската управа в мегаполиса Чунцин, който е един от най-големите градове в Китай. С близо 30 милиона жители броят на мобилните потребители в града расте непрекъснато, а с това и инцидентите, в които попадат невнимателните пешеходци, които предпочитат да зяпат скъпите си смартфони вместо да обръщат внимание на трафика.

В резултат властите решили да обозначат специална алея на една от най-натоварените улици в града, наречена Форинър стрийт. Знакът ясно посочва, че едната половина от алеята е забранена за активни ползватели на смартфони, докато другата пък е само за тях. "Мобилни телефони: вървете по тази алея на свой риск", гласи надписът.

Редно е да се отбележи, че преди няколко месеца представители на National Geographic са направили подобен експеримент, като разделят тротоар на две части и слагат табела с текст, гласящ “Без телефони / С телефони: следвайте тази пътека на свой риск”. Експериментът установил, че хората, погълнати от работата със смартфон, изобщо не обръщат внимание на табелата и обозначенията.

 

 

Коментари: 0

Коментари