Печалбата на шуменската компания „Лавена“ нараства

28.11.2016г.
Печалбата на шуменската компания „Лавена“ нараства

Печалбата за третото тримесечие на шуменската компания „Лавена“, която произвежда продукти от лавандула, нараства с 31%. Компанията обработва над 500 дка лаванула и има две дестилерии с капацитет над 100 тона. Дружеството „Балтимор“ е мажоритарен собственик на компанията, то притежава три четвърти от акциите.

Приходите на „Лавена“ успяват да нарастват с 13% до над 11 млн. лв., въпреки понижаването на цената на лавандуловото масло на пазара, с  една трета през 2016 г. Традиционен лидер в производството на суровината е Франция, но през 2015г. България я измества и става най-големия производител на суровината.

Над 60% от маслото от лавандула се изнася за Франция, а там намира приложение в козметиката. Нетният марж на шуменската компания „Лавена“ се подобрява на годишна база. Сравнение със същия период на миналата година, ръста е около 1% повече за 2016 г. Общия процент след първите 9 месеца е 10.23%. Независимо от поевтиняването на продуктите, компанията успява да отчете по-големи печалби за собствениците си.

 С близо 5%  се покачват разходите на компанията на годишна база, това включва и производствените материали.

Коментари: 0

Коментари