Минималната работна заплата се повишава от догодина

21.04.2016г.
Минималната работна заплата се повишава от догодина

Управляващите приеха средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 година. Там стигнаха до извода, че минималната работна трябва да се повиши от догодина. С решението се определят и таваните на разходите по отделни първостепенни разпоредители с бюджет и на бюджетните взаимоотношения за следващите три години.

Този документ е оптимистичен и допуска развитието на националната и световната икономика. Въпреки това, фискалната политика е строга и се съобразява с българските реалности. България търси имидж на предвидим партньор, без проблеми в икономическата и политическата сфера. Това трябва да привлече повече чуждестранни инвестиции през конкретния период.

Дефицита ще остане на същите нива, съответно 1,4% и 1% от БВП. Данъчното облагане остава същото. Данъчната тежест ще се прехвърли от преките към косвените данъци.

Интересното е, че въпреки проблемите в здравеопазването и образованието, се предвиждат повече пари за отбрана. Планирани са средства за модернизация и повишаване на отбранителните способности на въоръжените сили – за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29, за придобиване на нов тип боен самолет и на многофункционални модулни патрулни кораби. Колкото до здравеопазването и образованието, предвидени са добри пожелания, като подобряване на удовлетвореността на гражданите, прозрачност при разходването на средства и др.

Освен повишаването на минималната заплата, се предвижда преизчисляване на всички пенсии за трудова дейност с по-голяма тежест на една година осигурителен стаж. Като увеличението ще бъде с процент равен или по-голям от процента, определен по чл.100 на КСО.

По отношение на транспорта, в прогнозата естествено е залегнало развитие на транспорта по европейски образец. Оптимизиране на транспортната инфраструктура.

Предстои да разберем, дали наистина оптимизмът ще е оправдан и различните сектори ще успеят да се развият по план.

Коментари: 0

Коментари