Спад на цените на плодовете и зеленчуците поевтини живота

16.07.2015г.
Спад на цените на плодовете и зеленчуците поевтини живота

Животът у нас е поевтинял с 0,9% само за месец,

показват данни на националната статистика за юни, като дефлацията се дължи основно на сезонния спад на цените на плодовете и зеленчуците.
На годишна база обаче, в сравнение с юни 2014 г. от НСИ отчитат инфлация, макар и минимална – 0,4 на сто. Средногодишната инфлация за периода юли 2014 - юни 2015 г. спрямо периода юли 2013 - юни 2014 г. е минус 0,3%. Изчислена по методиката на Евростат юнската дефлация у нас е по-ниска – 0,5 на сто, на годишна база също се отчита отрицателна инфлация от 0,6 на сто.

Най-много през юни в сравнение с май са поевтинели храните. Спадът на цените в тази група е с 2,3 на сто. Тук най-голям спад в цената – с близо една трета се отчита за зелето и доматите.

При краставиците намалението е с над 25%,

същия процент е отчетен и при пресните плодове. Доста по-скромни проценти се отчитат за месото – до 2 на сто, а за рибата – под 4%. В същото време най-много през юни са поскъпнали чесъна (с 10,3%), ябълките (с 6,6%) и олиото (с 4,6%).

В групите на нехранителните стоки и услугите най-голямо намаление на цените е регистрирано при климатиците – почти 3%,

и при метана – с 2,2 на сто, пише "Монитор". За сметка на това ръст от 0,5% се отчита при бензина. Поскъпване има още при хладилниците и бойлерите.
През юни 2015 г. е регистрирано намаление на цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти с 1%. Цените на лекарските услуги са се увеличили с 0.4%, а цените на стоматологичните услуги остават на равнището от предходния месец.

За най-бедните български домакинства също се отчита поевтиняване на живота – с 1,5% през юни спрямо май. Храните, които се включват в „тяхната” т.нар. малка потребителска кошница, са поевтинели с 2,6 на сто.

Коментари: 0

Коментари