KPD.bg

KPD.bg

Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Търсене:
 
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Ваксина за растеж  (Прочетена 6441 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
gost
Newbie
*

Karma: +0/-0
Публикации: 46


Профил Ел. поща
« -: Септември 15, 2011, 10:03:26 »

Грипните епидемии не могат да се предвидят, но появата им е истински стимул за нарастване на продажбите в аптеките. Именно на двете вълни от сезонен и т.нар. свински грип се дължи част от двуцифрения ръст, който бележат в продажбите си фармацевтичните компании през първите шест месеца на годината.

Бизнесът с лекарствата е не само един от малкото браншове, които растат по време на криза, той дори надминава оптимистичните прогнози. Те предвиждаха около 9% покачване на продажбите в парично изражение за тази година. Само през първите шест месеца обаче ръстът е от 16% на стойност 1.1 млрд. лв., показват данните на международната анализаторска компания IMS Health, която следи пазара. И така е вече десет години - секторът изглежда имунизиран от какъвто и да е спад.

В сектора възприемат като ясен сигнал за излизане от кризата и забележителния двуцифрен ръст при хранителните добавки. Те се смятат по-скоро за луксозно допълнение към лечението или начина на живот и две поредни години бяха категория, която спадаше. Сега обаче продажбите на хранителни добавки растат с 24% в стойност и са допълнение към всеобщата тенденция за повече продукти в домашните аптеки на българите.

Трите фактора на растежа

Според IMS Health има три фактора за двуцифрения ръст на пазара. Първият вече го споменахме - двете грипни епидемии в края на миналата и началото на тази година. "Поне 50% от ръста на пазара се дължи на повишена консумация на медикаменти за респираторната система, антибиотици и имуностимуланти", посочва Кунчо Трифонов, регионален мениджър на IMS Health. Той допълва, че пример са някои антибиотици, при които има ръст в продажбите от 70%. "Скокът" обаче не подлежи на прогнозиране, тъй като е изцяло свързан с природни фактори.

Втората причина за увеличените продажби е положителна и за компаниите, и за пациентите. Това е прехвърлянето на заплащането на част от скъпите терапии при рак и редки болести от здравното министерство към здравната каса. Става въпрос общо за около 40 млн. лв. за тази година. Тъй като пациентите, които ползват тези медикаменти, са много и изписването е улеснено, голяма част от тези средства вече са изразходени. Затова второто полугодие ще е трудно за здравната каса и може да стопира ръста.

Третият фактор за увеличените продажби е дългосрочно действащ и датира от членството на България в ЕС. Става въпрос за т.нар. паралелен експорт.

Тъй като по закон НЗОК е задължена да купува по най-ниските цени на производител в ЕС, множество търговци се възползват от тази ситуация. Производителите нямат право да им откажат продажба на лекарства (след като вече са се съгласили да продадат на НЗОК) на същата ниска цена. След това търговците ги преопаковат и ги продават в държави, в които цените са значително по-високи.

До миналата година IMS отчиташе, че по този начин са продадени 4% от медикаментите на пазара, или продукти за 60 млн. лв. През тази година се очаква паралелните продажби да са 5% от пазара и да достигнат 90-100 млн. лв.

При този тип продажби има една опасност. Фармацевтичните компании са длъжни да произвеждат опаковки с надписи на български език и определят нещо като квота за всека държава. Проблемът е, че ако вместо да влязат в България, се озоват препакетирани някъде другаде, може да възникне дефицит на местния пазар. Такива случаи вече има.

Има и още едно затруднение за компанията производител, а впоследствие и за пациентите. Ниските цени в България се възприемат като мярка и от другите здравни каси, които също започват да натискат да плащат по-малко пари. Така фармацевтичните компании губят интерес да внасят лекарства у нас. Заради 1000 опаковки в България те рискуват да си намалят цените за няколкостотин хиляди опаковки и така да започнат да продават под себестойност. През последните четири години около 400 продукта вече не се продават в България и пациентите са принудени да търсят техни заместители. Има случаи, в които това е невъзможно. Никой обаче не може да принуди компанията да регистрира за продажба свой продукт в България, ако губи от това.

Според Деян Денев, директор на Асоциацията на чуждестранните фармацевтични компании, до момента няма съществени липси на лекарства, тъй като фирмите се опитват да прогнозират и доставят по-големи количества. "По новата наредба здравната каса има право да договаря допълнителни отстъпки с производителите. Това няма как да стане при най-ниска цена, би могло да се получи само ако в България цената на лекарствата се формира като средноаритметично от трите най-ниски цени в ЕС и фирмите имат коридор за преговори", коментира Денев.
Кунчо Трифонов също смята, че паралелната търговия е нормално явление във всички европейски страни с ниски цени на медикаментите и до момента не са се появили съществени липси. Причината е, че произведените за България лекарства са малки количества и не представляват интерес за най-големите европейски търговци. Изтеглянето на медикаменти обаче е много съществен проблем за някои пациенти. В момента държавата го решава, като внася индивидуални дози на нуждаещите се.

Малко песимизъм

Въпреки наглед добрите тенденции IMS отбелязва и някои спирачки на лекарственото потребление. Заради най-ниските цени в ЕС производителите, дистрибуторите и аптеките като цяло не могат да правят много допълнителни отстъпки от цената и промоции за пациентите.

В същото време държавата няма достатъчно средства, за да плати необходимите лекарства на всички нуждаещи се здравноосигурени. Има и друго - заради нереформираната система парите от здравни вноски и данъци се пилеят нефективно между огромно количество болници, медицински центрове и лаборатории и продължават да не стигат за медикаменти.

Самите участници на пазара коментират, че все още усещат ефекта от кризата. Най-видим е той сред най-малките играчи. Броят на аптеките продължава да намалява и вече е под 4000. През първата половина на 2011 по данни на IMS Health с лиценз са разполагали 3956 аптеки, като от тях са работели средно 3700 аптеки. В същото време средният годишен лекарствен оборот в един обект се очаква да нарасне до 457 хил. лева през 2011 г., което означава, че част от малките аптеки отпадат от пазара.

Дистрибуторите продължават да имат проблеми със забавените плащания от болниците, които им дължат общо около 400 млн. лв. При основните фармацевтични компании няма размествания и всички бележат ръст в продажбите.

Прогнозата на IMS Health е, че увеличение все пак ще има и в края на годината. С голяма доза сигурност хронично болните пациенти няма да намалеят като брой, а заради липсата на достатъчно средства да се лекуват състоянието им ще се усложнява. Това може и да е добре за фармацевтичния сектор, но е наистина лоша рецепта за отношението на държавата към здравноосигурените и харченето на техните пари. В края на 2011 се очаква българите да платят от джоба си 1.1 млрд. лв. за лекарства, с над 100 млн. повече от 2010 г.

Без рецепта

Най-забележим знак за успокояването на пазара и за излизането от икономическата криза са увеличеното потребление на лекарства без рецепта и на хранителни добавки. В сравнение с първото полугодие на 2010 ръстът в брой опаковки при тях е съответно 18 и 20%, а в стойностно изражение и при двете категории е 24%.
Средната цена на една продадена опаковка лекарство без рецепта е 4.23 лв., а на хранителните добавки - 5.77 лв. Очаква се пазарът на продукти без рецепта и добавки да достигне 495 млн. лв. в края на 2011 г., което ще представлява ръст от 25%.
Най-много продадени опаковки при лекарства без предписание от доктора са на продукти срещу болка. При добавките начело в класацията са мултивитамините.

Източник: www.capital.bg
Информирай модератор   Активен
hiba
Full Member
***

Karma: +0/-0
Публикации: 206Профил Ел. поща
« Отговор #1 -: Септември 15, 2011, 10:13:17 »

Аз не мога само да разбера какво радостно има в скока на продажбата на лекарства.
Това може да значи само едно - ХОРАТА БОЛЕДУВАТ ПОВЕЧЕ!
Имунната им система е съсипана от отровите, които поемат по всевъзможни начини.
Храната им се е превърнала в някаква гняз, пълна с химия, която не е в състояние да им достави нищо друго, освен излишни калории, което те са принудени да компенсират чрез друга химия.
А повишеното потребление на противоболкови лекарства за един лекар може да значи само едно - неглижират се проблеми, които ще се превърнат по-късно в сериозни заболявания водещи до много по-големи разходи и инвалидизации!
Не виждам как някой може да се радва от тези процеси, г-да!
Лекарствата не са ментови бонбонки!
Аз лично ще се зарадвам, когато нарастне потреблението на плодове и зеленчуци от родни производители, за сметка на печалбите на фармацевтичните компании!
Информирай модератор   Активен
no_name
Full Member
***

Karma: +0/-0
Публикации: 155


Профил Ел. поща
« Отговор #2 -: Септември 15, 2011, 10:19:20 »

Аз не мога само да разбера какво радостно има в скока на продажбата на лекарства.
Това може да значи само едно - ХОРАТА БОЛЕДУВАТ ПОВЕЧЕ!
Имунната им система е съсипана от отровите, които поемат по всевъзможни начини.
Храната им се е превърнала в някаква гняз, пълна с химия, която не е в състояние да им достави нищо друго, освен излишни калории, което те са принудени да компенсират чрез друга химия.
А повишеното потребление на противоболкови лекарства за един лекар може да значи само едно - неглижират се проблеми, които ще се превърнат по-късно в сериозни заболявания водещи до много по-големи разходи и инвалидизации!
Не виждам как някой може да се радва от тези процеси, г-да!
Лекарствата не са ментови бонбонки!
Аз лично ще се зарадвам, когато нарастне потреблението на плодове и зеленчуци от родни производители, за сметка на печалбите на фармацевтичните компании!

Надеждата ти може да остане напразна. Интересите на фармацевтичните компании, липсата на достъпно и ефикасно (комплексно) здравеопазване, липсата на добро административно управление в земеделието (стимулиране на субсидиите, вместо поголовни глоби и санкции) и превеса на вносна продукция за сметка на родната.
Информирай модератор   Активен
hiba
Full Member
***

Karma: +0/-0
Публикации: 206Профил Ел. поща
« Отговор #3 -: Септември 15, 2011, 10:24:39 »

Аз не мога само да разбера какво радостно има в скока на продажбата на лекарства.
Това може да значи само едно - ХОРАТА БОЛЕДУВАТ ПОВЕЧЕ!
Имунната им система е съсипана от отровите, които поемат по всевъзможни начини.
Храната им се е превърнала в някаква гняз, пълна с химия, която не е в състояние да им достави нищо друго, освен излишни калории, което те са принудени да компенсират чрез друга химия.
А повишеното потребление на противоболкови лекарства за един лекар може да значи само едно - неглижират се проблеми, които ще се превърнат по-късно в сериозни заболявания водещи до много по-големи разходи и инвалидизации!
Не виждам как някой може да се радва от тези процеси, г-да!
Лекарствата не са ментови бонбонки!
Аз лично ще се зарадвам, когато нарастне потреблението на плодове и зеленчуци от родни производители, за сметка на печалбите на фармацевтичните компании!

Надеждата ти може да остане напразна. Интересите на фармацевтичните компании, липсата на достъпно и ефикасно (комплексно) здравеопазване, липсата на добро административно управление в земеделието (стимулиране на субсидиите, вместо поголовни глоби и санкции) и превеса на вносна продукция за сметка на родната.


Някъде да видя да написах че се надявам?

И особено, че това ще стане скоро?
Колкото да големите фармацевтични компании, виж те според мен ще бъдат настъпени и то скоро, защото прекалиха отвсякъде.

Опитите им да бъде ограничена употребата на билкови препарати само ще ускори този процес.
Информирай модератор   Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!