KPD.bg

KPD.bg

Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Търсене:
 
  Покажи Публикации
Страници: [1] 2 3 ... 9
1  Политика / По света / Re:Отново на "Тахрир" -: Октомври 11, 2011, 01:36:00
Примерът е Ливан, колкото и абсурдно да звучи. Поинтересувай се, почети и сам ще разбереш защо...
Тезата ти за демокрацията в Арабския свят е въздух под налягане. Причината: няма "демокрация във вид познат на западните държави"! Нека оставим пол. системи на САщ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, но дори в рамките на ЕС не липсват примери за републики, монархии и анархии - последните на югоизток от "Запада"...
Арабския свят не е монолитен в "бита, съзнанието, културата и обществото като цяло", във формите на управление, нито дори в езика който се говори. Разликите и приликите между отделните региони са като между отделните славянски държави- огромни. Със същата аргументация можеш да твърдиш, което естествено е твое право, че има Славянски свят и че в "нашия начин" сливовицата респ. водката са основен градивен елемент... Взимаш разпространено на Запада клише за руснаци, поляци и балкански славяни, разбъркваш го малко с липса на задълбочени познания, добавяш щипка предразсъдъци и чувство за превъзходство на вкус и ето ти теб теза! Да ти е сладко!
2  Политика / По света / Re:Отново на "Тахрир" -: Октомври 11, 2011, 01:28:55
Ама вие какво очаквахте? Най-лесно е да се свали режима и да се търси вината на диктатора. Това-добре,и от тук насам? Кой според е вас е истинския носител на демократизма, кой би могъл да се справи с множествеността и различността на населението и да го управлява мъдро и успешно? Много е интересно и как голяма част от западните "зрители" реагират и искрено се учудват-ама защо така, нали свалиха тиранина, нали дойде демокрацията?

Моля, дайте ни пример на демократична арабска държава. Досега само за режими, диктатури, халифати и т.н. четем. За пореден път повтарям тезата си, че поради изключителните развития в бита, съзнанието, културата и обществото като цяло, демокрация във вида й, познат на западните държави, в Арабския свят няма как да просъществува. Самият факт, че при несъгласие с опонента, начинът за решаване на спор или проблем е целене с камъни, бой с тояги и развяване на бесилки е достатъчно красноречив. И не, не си мислете, че само неграмотни диваци вършат такъв тип неща. Над 80% от населението би действало по такъв начин, и за тях това не е варварщина или диващина. Просто това е техният начин. Културните различия и особености адски много се подценяват, а в тях се крие ключът към голяма част от изглеждащите като "неразрешими" проблеми.
3  Политика / У нас / Re:Строи ли правителството повече магистрали, отколкото може да изплати? -: Октомври 11, 2011, 01:00:37
Стига сте се оглеждали в тия магистрали. Нека се завършат, пък и парите ще дойдат... Пари винаги е имало за всичко у нас, въпросът е как се разходват. Смятам, че всичко е правилно разчетено.
П.С. Изпадам в неистов смях вече като чуя или прочета някъде добре заучената фразичка: "Асфалт ли да ядем?!".
4  Политика / У нас / Re:Подкрепяте ли становището на С. Дянков, че чиновниците не заслужават 13 заплата? -: Октомври 11, 2011, 12:57:26
Мисля си, ако Дянков или някой като него излезе по тв и каже,че вече няма да се плаща заплата всеки месец, а през месец, ще последва ли нещо повече от ропот по форумите и социалните мрежи? И как ще се намерят пак вдъхновени последователи да обяснят колко правилен ход е това и как трябва да благоговеем пред глупостите на всеки задокеански т*пак. И как един журналист не го попита защо не пести от издръжката на военните в Афганистан, от къде ще намери пари за да плати за ПРО? И най-нужното нещо в момент на криза ли е музей на социалистическото изкуство и имитация на Лувъра? Ако няма пари за хляб и му тече покрива, ще си купи ли картина? И кога АБСОЛЮТНО ВСЕКИ работещ ще си поеме своята част от осигуровките? Щом мислят,че безработния трябва да си плаща, защо да не може един полковник или министерски чиновник,например? Защо депутатът да не може да пътува с личната си кола/и лично платен бензин/,а трябва да го вози държавна? При такъв начин на харчене ,пари никога няма да има.
5  Политика / По света / Re:Държавната дългова криза отново се превърна в банкова -: Октомври 05, 2011, 04:57:45
Както бях писал мисля вече в една тема, Америка яко натиска Европа да влезе в рецесия и депресия, като с всички позволени средства го прави. Америка играе бабанк докато Европа трябва да си оправи дефицитите, Американците макар и задължняли до уши продъжават да си увеличават дефицита с надеждата да бъдат пак номер 1 , ще се оправдаят прогнозите на специалистите 4е до 2020 дълга на САЩ ще е 200% от БВП. Кои ще връща парите , един Бог знае.
6  Политика / У нас / Re:Gipsy Kings -: Октомври 04, 2011, 04:33:30
Институциите нямат отговорности. Чиновниците също. Кога един чиновник ще бъде осъден за неизпълняване на задълженията си? Или за злоупотреба? Без да минат 10 години в процеси...?
7  Кризата / Отражения, последици и прогнози / Re:Започна ли втора вълна на кризата? -: Октомври 03, 2011, 02:41:44
Отговорих с Да, въпреки че смятам, че все още не сме излезнали от първата вълна. Признавам, поне нас смятам, че тя ни застигна по-късно.
8  Работа / Изходи от безработицата / Re:Търсенето на нови служители расте през септември -: Октомври 03, 2011, 02:40:52
Има само един реален растеж - на молбите в бюрата по труда.
9  Празни приказки и релакс... / ...или време е да си кажем онова, което не е за сериозните подфоруми! / Re:Подкрепяте ли идеята за пълна забрана за пушене на обществени места? -: Септември 28, 2011, 10:37:31
Няма да ви ям. Няма и да ви убеждавам, щото очевидно трудно ще стане. Аз съм активен пушач. Опитвам се да се съобразявам до някаква степен с околните ми. Но нормално сигурно и на доста хора преча. Няма да се оправдавам. Факт е, че това е краста, мания, навик...както искате го наричайте. И 10 лева да стане кутията, и по-бедни да ставаме, търсене ще има...
Не планирам да ги отказвам и аз.
10  Политика / По света / Путин завинаги -: Септември 26, 2011, 03:17:05
"Владимир Путин ще стане президент, Единна Русия ще се сдобие отново с мнозинство (независимо по какъв начин), а ресурсите отново ще се харчат за купуване на съгласие. Този модел може да продължи доста дълго". Това прогнозира миналата седмица пред "Капитал" руският политик и журналист Георгий Бовт, с когото разговаряхме за провала на олигарха Михаил Прохоров в руската политика.

На форума на "Единна Русия" в Москва, това предсказание за бъдещето бе официално потвърдено. Дмитрий Медведев, президент на Русия, официално се отказа от всякакви претенции за втори мандат, като призова партията да номинира Путин за държавен глава. Последният от своя страна, прие номинацията и върна жеста на Медедев, като го предложи за водач на партийната листа и съответно - премиер, след изборите догодина.

Този театър, който се разигра на хокейната арена в "Лужники", не беше кой знае колко неочакван. Още с де факто назначението му на поста от страна на Путин, Дмитрий Медведев беше наречен "пазител" на Кремъл, който просто ще резервира мястото за своя началник, докато той заобиколи конституционната забрана от два поредни мандата. През всичките четири години на управление на Медведев, Путин беше неотменно там - като премиер, но и като втори център на власт в Русия. В нито един момент, освен за кратко в края на миналата година, руснаците не са вярвали, че Медведев действа самостоятелно, а не под влиянието на Путин и кръга около него, сочат проучванията на изследователския център "Левада".
 
Потъването на един президент

И все пак начинът, по който един настоящ президент се отказа доброволно от поста си година преди изборите, както и триумфалното завръщане на Путин, са тежка присъда за годините на власт на Медведев. Политологът Глеб Павловски нарече това неговата "политическа капитулация". По-рано през годината Медведев беше обявил, че е негов дълг да се кандидатира и подкрепи това с освобождаването на силния човек на Путин - Игор Сечин. Това беше второто му дръзко действие след отстраняването на кмета на Москва Юрий Лужков. И двете сега изглеждат като пантомима, одобрена лично от Путин.

В очите на руснаците, а и на останалия свят, така изглеждат и всички речи на президента за стремежа към либерализация на икономиката, за борба с корупцията, мореднизиране, обновяване и промяна на модела на управление. Ако той не успя да направи нищо с цялата власт в ръцете си, какво би могъл да направи с доста по-ограничените пълномощия на премиер?

Някои политолози дори отбелязаха, че предвид на предстоящите тежки решения, позицията на Медведев като премиер би била удобен гръмоотвод. Финансовият министър Алексей Кудрин, който е един от най-уважаваните членове на руския кабинет, побърза да съобщи че ще се оттегли следващия мандат, тъй като има "непреодолими различия с Медведев", който искал повече финансиране за въоръжените сили. Не е изключено обаче решението на Кудрин да има и други мотивации: например забързващия се отлив на капитали от Русия и все по-голямата зависимост от цените на петрола.

В блатото на ниските очаквания

Още по-цинични обаче изглеждат сега други действия на Медведев - като прокарването на нов мандат за президента от 6, а не 4 години. Тогава той оправда предложението с мотива че от него ще се облагодетелства наследникът му, а не той. Сега Владимир Путин може да остане на власт до 2024 г. Самият Путин между другото, сподели пред форума на партията, че двамата са се "разбрали отдавна", за схемата по която ще се редуват във властта. Интересното за днешна Русия е фактът, че този фарс се разиграва пред очите на всички, но ще се случи точно така, както е бил планиран от кукловодите му.

"На кормилото остават едни и същи хора. Със свои хора на ключовите постове в администрация, региони, държавни компании. Контрол над финансовите и ресурсни потоци, идеологически контрол чрез държавните и близки до тях медии, подчинени съд и полиция, които дружно изпълняват команди срещу всеки вид несъгласни", обобщи в редакционен коментар "Газета.ру", наричайки руската политика "блато".

Повечето руснаци биха предпочели да видят и Медведев, и Путин на избори, сочат проучванията. След провала на партията на Прохоров "Правое дело", за която имаше слухове, че може да издигне Медведев обаче, явно опитите за разнообразие на политическия терен се отлагат за неопределено време. Проучванията също така сочат, че все по-голяма част от активните граждани мислят за емиграция - 22% според изследване на "Левада" от юни. В специален материал от преди няколко седмици, списание "Economist" обобщи мотивите им така: "хората искат да напуснат, защото смятат, че няма нищо повече за тях в Русия. Усещането за бъдеще е ампутирано". С това, което стана на върха в Русия тези дни, надали ще има промяна в тези усещания.

Източник: www.capital.bg
11  Инвестиции / По света и у нас / Скокът на скоча -: Септември 26, 2011, 03:13:53
"Между приятели: Без какво не можеш - шотландско уиски или жената? - Всичко зависи от годините и реколтата."

Ако се съди по последните данни, все повече потребители по света предпочитат скоча пред половинката си. Според търговската асоциация Scotch Whisky Association (SWA) продажбите през първото полугодие на тази година са достигнали 1.8 млрд. лири, или 569 млн. бутилки, с 22% повече от същия период на 2010 г., която беше една от най-слабите напоследък.

Макар САЩ и Франция да остават основните пазари за добрия стар шотландски скоч, причината за добрия износ е бумът на търсенето на нововъзникващите икономики в Азия и Южна Америка. Най-силно впечатление прави Тайван (виж таблицата), чието население е 13 пъти по-малко от това на САЩ, но пък консумира около 25% от скоч уискито на далеч по-големия американски пазар и е вече в топ 5.

Но безспорно най-добрата новина за производителите на скоч са постигнатите споразумения с два от най-трудните пазари за асоциацията - Китай и Индия. През последните години на тези две страни се падаше основният дял от многобройните случаи на фалшиво уиски. Но SWA постигна договорка скоч уиски да бъде обозначено като стока с географско означение, която може да бъде произвеждана единствено в Шотландия и има няколко основни характеристики: използваните продукти за направата му, срок на отлежаване и качество на бутилката.  Подобно споразумение беше подписано и с друг голям пазар - Турция. Още по-важен за SWA беше напредъкът с данъчните в Индия. През последните години вносителите на алкохол бяха облагани с мита от 550% (спрямо 10% в Китай), в резултат на което фалшификатите процъфтяваха. Дори легендите гласяха, че всяка година в Индия се консумира повече Johnie Walker, отколкото се произвежда в Шотландия. Но индийското правителство прие облекчения за вносния алкохол и сега достъпът до местения пазар е далеч по-лесен.

Още по-благоприятната новина за производителите е, че растежът не се дължи само на най-популярните марки скоч като Johnnie Walker, Chivas и Ballentine's. "В момента няколко фактора работят в полза на скоч уискито", коментира специализираният сайт just-drinks. На първо място, напитката е основна част в портфолиото на двете най-големи компании в сектора - Diageo и Pernod Ricard, които наливат милиони в маркетинга на продуктите си на нововъзникващите пазари. През последната година те са увеличили разходите си по това перо с над 10%. Второ, уискито се представя в страни, които не пострадаха толкова много от глобалната рецесия като Китай и Индия. Трето, търсенето на премиум напитки в цял свят все още е силно и носи добри печалби в сравнение с виното и бирата.

"Уискито е основният двигател за британската и шотландската икономика. Имаме значителен принос към амбицията на Шотландия да увеличи износа си с 50% до 2017 г.", заяви изпълнителният директор на SWA Гевин Хюит.

Индустрията невинаги се е радвала на подобна златна ера. През 80-те години продажбите се сринаха, което свали цените и принуди много компании да прекратят дейност през 90-те години. В резултат днес много предприятия не могат да отговорят на търсенето, особено на по-отлежалите марки. Големите алкохолни компании пък разшириха производствата си. William Grant & Sons oтвори нова фабрика през 2007 г., а  Diageo, която има повече предприятия за скоч от всяка друга компания, инвестира 40 млн. лири в нов завод. Според експерти от индустрията през последното десетилетие са били отворено около двадесет нови семейни фабрики. По-голямото търсене означава и по-сериозни приходи, но производителите трябва да открият най-добрият начин да отговорят на нарасналата консумация, без да нарушат качеството на продуктите си. Те са затруднени и от периода на отлежаване: по закон скочът не може да е на по-малко от три години. Но по-добре за производителите е да имат такива проблеми, отколкото да затварят фабрики. А все по-високите продажби намекват за светло шотландско бъдеще.

Източник: www.capital.bg
12  Инвестиции / По света и у нас / Re:Между бързата и бавната лента -: Септември 26, 2011, 03:11:46
Перспективата кризата да стане глобална е изключително реална./щом като и страните от БРИКС решиха да купуват еврооблигации за помогнат "великата" разнопосочна и разхитителна Европа/.За три дни руската рубла загуби 8% от стойността си спрямо кошницата 45%$ и 55%Евро.
Само пембяните български сиромахили продължават да ронят крокодилски сълзи.
13  Бизнес / Проблеми при кредитирането на бизнеса / Учи, за да получиш... кредит -: Септември 21, 2011, 11:59:34
Независимо дали следват математика или нещо съвсем различно, повечето студенти трябва да решат една сложна задача – тази за финансирането на образованието си. От миналата година едно от възможните решения е да кандидатстват за специализираните студентски кредити, които се отпускат с държавна гаранция.

Засега такива заеми отпускат три финансови институции – Банка ДСК, Райфайзенбанк, а от тази година и Алианц банк България. Главното изискване към студентите е да са на възраст до 35 години и да са в редовна форма на обучение. Иначе, за да кандидатстват за кредит, няма значение дали се обучават за бакалавър, магистър или доктор – важното е само да не са придобивали до момента такава степен.

Условията

при които се предоставят самите заеми, са доста подробно и стриктно определени от Закона за кредитиране на студенти и докторанти и свързания с него типов договор, който желаещите да отпускат такова финансиране банки подписват с държавата в лицето на Министерството на образованието. Така според заложените изисквания лихвата по кредитите трябва е фиксирана и не може да надхвърля 7% за целия период, като банките не могат да изискват обезпечения за отпуснатото финансиране от студентите или пък от трети лица.

Освен това кредитополучателите могат да се възползват от до една година гратисен период след завършването си, в който да не правят никакви погашения по дължимите суми, а след това да ги изплатят в срок до 10 години. В допълнение законът изрично посочва, че банките не могат да изискват от студентите да заплащат каквито и да било "такси, комисиони или други разходи, непосредствено свързани с отпускане и управление на кредита".

Самите заеми пък могат да бъдат както за обучение, т.е. за покриване на семестриалните такси, така и за издръжка. В първия случай, ако студентът бъде одобрен, на практика не получава пари в брой, а в началото на всеки семестър банката направо превежда необходимата сума на университета. Максималният размер на заема в този случай е сборът на семестриалните такси за семестрите, в които се ползва финансирането.

При кредитите за издръжка максималният размер на предоставяното финансиране се формира като сума от т.нар. семестриални издръжки за оставащия срок до края на обучението. Размерът на семестриалната издръжка е равен на броя на месеците в семестъра, умножен по минималната работна заплата. Условието за ползването на заем за издръжка е по време на следването на студентите да им се е родило или да са осиновили дете.

Стриктните условия, заложени от закона, са и основната причина

Конкуренцията

между участващите в програмата банки да се пренася на полето на други продукти, които биха могли да предложат на потенциалните си клиенти студенти. Така например от "Алианц банк България" са разработили специалния пакет "Алианц Академика", който включва продукти като разплащателна сметка, дебитна карта Maestro с чип, мобилно и интернет банкиране. Цената на целия пакет е 12 лв. на година, които се плащат по 1 лев месечно. Тегленето от банкомат на "Алианц", както и плащанията през POS терминали са безплатни, а таксата за теглене от банкомат на друга финансова институция е 27 стотинки.

"Пакетът не е обвързан с изтеглянето на държавно гарантиран кредит и може да се ползва и от студентите, които не ползват заемни средства за финансиране на своето образование", обяснява изпълнителният директор на финансовата институция Росен Станимиров.

От Райфайзенбанк също предлагат възможност на студентите да ползват пакет допълнителни продукти при преференциални условия – разплащателна сметка без такси за откриване и обслужване, както и международна дебитна карта, с която могат да се теглят средства безплатно от 600 банкомата на финансовата институция в страната.

Банка ДСК пък от няколко години предлага възможността за издаване на специалната студентска карта DSK-ISIC, която е комбинация от дебитна карта Visa Electron, студентска идентификационна карта ISIC и карта за намаления на БДЖ. Продуктът може да се ползва от студенти в редовна форма на обучение в български и чуждестранни университети. Основните предимства, от които картодържателите могат да се възползват, са липсата на такса при теглене на средства от банкомат на ДСК, възможност за ползване на над 30 000 намаления при пътуване, получаване на информация, покупка на стоки и услуги и т.н. в страната и чужбина, както и 50% намаление от цената на билета при всяко пътуване с влак в рамките на страната. Таксата за издаване на картата е 6 лв.

А иначе

Резултатите


от програмата до момента показват, че вече близо 5000 души са се възползвали от възможността да изтеглят заем с държавна гаранция. Според представените от министерството преди месец данни общата сума на финансирането, отпуснато през изминалата година от двете първоначално включили се в програмата банки, е около 20 млн. лв. Най-често финансиране са търсили студентите от т.нар. скъпи специалности като медицина, фармация или стоматология, обясниха от ведомството.

От Банка ДСК пък посочват, че най-голям е броят на кредитите, отпуснати на студенти от специалностите право, комуникационна техника и технология, архитектура, както и специалности с икономическа насоченост като финанси, маркетинг и мениджмънт, икономика и бизнес администрация. По данни на банката към края на август 2011 г. средният размер на един заем е от порядъка на 4200-4300 лв.

Очакванията

за тази година са резултатите да се запазят поне на досегашните равнища. Доказателство за това е и фактът, че предвидените средства за държавната гаранция са двойно повече – 80.5 млн. лв. Банкерите обаче напомнят, че все пак част от вече отпуснатите кредити ще продължават да се усвояват и занапред.

"Трудно могат да се правят прогнози за това какви ще са резултатите от програмата през тази година, но не считам, че ще са под равнищата от миналата", коментира Росен Станимиров.

Междувременно от ДСК вече отчитат активизиране на търсенето на кредити през новия академичен цикъл. "Може да се каже, че сезон 2011 г./ 2012 г. на студентските кредити е започнал още през август 2011 г., когато са разрешени 127 броя студентски кредити. За сравнение - през юли са разрешени 14 кредита", посочват от финансовата институция. Данните им за деветте работни дни през първата половина на септември пък показват, че броят на отпуснатите студентски кредити е 120, което е почти равно на броя на разрешените през целия август заеми.

Източник: www.capital.bg
14  Празни приказки и релакс... / ...или време е да си кажем онова, което не е за сериозните подфоруми! / Ще пиете ли боза по стандарт? -: Септември 21, 2011, 10:14:26
Ще пиете ли боза по стандарт?
15  Бизнес / Съвети и идеи за собствен бизнес / Re:Арт бизнес -: Септември 20, 2011, 09:03:44
Страхотно! Въпреки държавата, бизнеса и медиите!

Защо пък "въпреки държавата?" Усмивчица

Като се имат предвид данъчните ставки държавата ни не е ЧАК толкова лошо място за бизнес. Само малко неуредено, не знам субсидиите как са - има ли и колко бюрократични са, и с малък пазар.

Но ако не ти трябват прекалено много разрешителни и не си със специален режим или да се занимаваш с държавни поръчки (както и в случая бизнесът е "чист"), не виждам какво толкова негодувате срешу държавата Усмивчица

Не е Англия, но и не е Румъния и Гърция. А Англия не е от 20 г. на икономическата карта на света като нас.

Какво имате предвид в случая, че е попречила държавата?

За другите две пречки също не ми е ясно те с какво са попречили при положение, че медия в момента популяризира начинанието. Бизнеса - идея не ми хрумва пък как "въпреки" него се е случило това и той как е попречил.

Любопитно ми е. Не се заяждам, искренно питам.


Галерията е открита през 2005-та, за последен път бях в Лесидрен няколко години по-рано. Града или по-скоро селото е много малко, но все пак там е една от малкото бази на кинодейците в страната, която в последните години е доста занемарена. Последно аз като бях през 2001-ва нямаше топла вода и отопление в по-голямата част от стаите, както и в киносалона. Въпреки държавата, защото приетия закон за меценатството през 2006-та все още не действа на практика, можеш да погледнеш набързо списъка на меценатите и доклада от 2010-та:

http://mc.government.bg/page.php?p=141&s=232&sp=0&

Въпреки бизнеса, защото в повечето случаи той подпомага някой артист на финала - чак когато има завършено произведение, готов продукт. Много малко са хората, които търсят и подкрепят младежи докато са все още ученици и студенти. Резултатът е че са принудени да изкарват пари, работещи в повечето случаи неща, които ги отдалечава от творческото им "аз". Видял съм това на практика в няколко университета.
Страници: [1] 2 3 ... 9
Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.12 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!