Изпълнителният директор на Huawei смята, че IT секторът в България е изключително развит

22.05.2017г.
Изпълнителният директор на Huawei смята, че IT секторът в България е изключително развит

В едно свое интервю за телевизия Bloomberg TV Bulgaria, Гуо Пинг споделя, че е впечатлен от България. Пинг е заместник-председател на Huawei Technologies и ротационен изпълнителен директор. Преди да дойде за пръв път в България Пинг свързва страната ни с етерични масла от българска роза.

Пристигайки тук, обаче той разбира, че България генерира само 5% от БВП чрез земеделието. Огромен е процента (60%), който заемат услугите в IT сектора. Тази седмица Huawei анонсира облака на Виваком. Тази платформа би трябвало да бъде от полза, както на различните институции, така и на правителството. Основната й цел да спомогне информационните услуги да се превърнат в обществена услуга.

„В глобален мащаб се наблюдава 70%-ен ръст на използането на облачни услуги и то само за 1 година. Подобен ръст очакваме и в България.“, казва Пинг.
Целта на партньорството между Виваком и Huawei е да спомогне за превръщането на България в център на високотехнологичните решения в цяла Европа.

Пинг коментира, че различните сектори в страната трябва да могат да предоставят облачни услуги, които да не изискват специални умения и опит. Така компаниите ще могат да се съсредоточат над основните си задачи.

Коментари: 0

Коментари