Платформа на МОН ще помага на учениците да си намерят работа

29.08.2016г.
Платформа на МОН ще помага на учениците да си намерят работа

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по нов онлайн модул, който има за цел да свърже учениците с пазара на труда. Той е част от проекта „Система за кариерно ореантиране в училищното образование”, финансиран то ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020г. Новият специализиран модул ще се казва „Училище - пазар на труда” и ще бъде свързан към вече съществуващия Национален портал за кариерно ореантиране на учениците.

Целта на новата система е да подпомогне кариерното ореантиране на завършващите средно образование младежи. В нея ще бъде предоставена информация за икономиката във всеки регион на страната – приоритетни области, предприятия по отрасли, структороопределящи предприятия, статистика на заетостта, заплати, възможности за реализация и изисквания за заемане на дадена длъжност.

Порталът ще бъде изключително ореантиран към младежите над 15 годишна възраст, които търсят почасова или временна работа, както и към вече завършилите младежи, които имат степен на професионална квалификация и търсят постоянна работа.

В системата, разработена от МОН, младежите ще имат възможност да създадат свои профили и автобиографии, като те ще бъдат на разположение на бъдещите работотдатели. Работодателите ще имат възможност да филтрират търсенето си по вид и степен на придобитата квалификация, според това, от какви кадри имат нужда. Предвижда се възможност за комуникация между работодателите и учениците, както и електронни платформи за самоубочение и тестове. Порталът ще съдържа база данни на актуални сайтове, които предлагат обаяви за работа.

Освен от работодатели и ученици „Училище - пазар на труда” ще може да се използва и от центрове за кариерно ореантиране, кариерни консултанти, училищни психолози, педагодически съветници, учители и родители.

На сайта на МОН е обявена и обществена поръчка с прогнозна стойност 430 хил. лв. Срокът за подаване на оферти е до 27-ми септември 2016г. Очаква се новият модул да бъде завършен в края на следващата година.

Коментари: 0

Коментари