Промишлеността у нас търпи сериозни спадове

19.07.2016г.
Промишлеността у нас търпи сериозни спадове

В началото на годината, промишленият сектор у нас претърпя сериозни спадове. Според данните на Националния статистически институт (НСИ), през май спадът на промишленото производство е с около 2%, сравнение с месец по-рано.Спадът на годишна база спрямо същите месеци през 2015г. е близо 3.5%.

През май се отчита намаление в преработващата промишленост и в добивната промишленост, съответно с 3.5% и с 1.1%. Производството на превозни средства (без автомобили) също бележи спад – с 18.5%, производството на напитки и тютютневи изделия намалява с по 14.2%, производството на метални изделия (без машини и оборудване) спада с 14.3%, а обраборката на кожи и производството на кожени изделия с 8.3%.

Ръст се отчита в производството и разпределението на електрическа енергия и газ с 3.1%, при ремонта и инсталирането на оборудване и машини – с близо 5%, в производството на автомобили и ремаркета – с 4%, както и в производството на хранителни продукти с 2,3%.

Макар че, при производството и разпределението на ток и газ се отчита месечен ръст, на годишна база се отчита спад с 0,7%. Добивната промишленост също отчита спад на годишна база с 4,2%, а в преработващата промишленост спада е с 3,7%.

Коментари: 0

Коментари