Защо не е лесно да останеш милиардер?

22.12.2015г.
Защо не е лесно да останеш милиардер?

Според проучване на UBS и PwC само 44% от милиардерите в света през 1995г. са запазили статуса си през 2015г. Това означава, че близо 56% от милиардерите, са загубили част от състоянието си през последните 20 години, което ги е изкарало от клуба на милиардерите.

Разбира се, повечето от тях остават нескромно богати по всички параграфи. Докладът, оабче ни разкрива, колко лесно е да изгубиш богатството си днес, тъй като парите са тясно обвързани с капиталовите пазари,  световната икономика и постоянно променящите се технологии.

„Населението от милиардери се е променило до неузнаваемост през последните 20 години”, пише в доклада на UBS/PwC. „Това отчасти отразява необичайния брой новосъздадени милиардери, но лесно можем да пренебрегнем волатилността на голямото богатство”. 

И наистина е така. Голяма част от тазгодишните милиардери са се появили наскоро. През 1995г. е имало 289 милиардери, докато през 2014г. те са 1347. Това показва, че по-голямата част от милиардерите са „новобогаташи”, натрупали състоянието си сравнително скоро.

Милиардерите, запазили богатството си за периода 1995г.-2014г., могат да се похвалят с нарастване на общото си състояние с над 1 трлн. долара. От 289-те милиардери през 1995г., в момента са останали 126. 73 са загубили статута си, заради бизнес проблеми и крахове, 24 са го загубили, заради семейни фактори, а 66 са починали.

Въросъ т е, как да запазиш богатството си, освен, разбира се, да останеш жив? Според специалисти, създаването на технологична компания, носи известни дивиденти. Технологичния сектор е увеличил двойно дела си в богатството на милиардерите – в сравнение, през 1995г. той е бил 10%, а през 2014г. – 20%. Създателите на фирми в потребителския бизнес и продажбите на дребно, също не могат да се оплачат – този сектор формира 32% от състоянието на милиардерите през 2014г.

Оказва се, че е най-добре да си милиардер в САЩ. Там се наблюдава най-голям ръст на богатството в света.

В доклада на UBS и PwC се прогнозира, че в бъдеще, запазването на милиарди ще стане още по-трудно предвид политическите нагласи. 

„Нагласите против богатството в политиката, увеличаващите се данъци  и все по-строгите глобални регулации са най-голямата заплаха за милиардерите”, пише в доклада.

Коментари: 0

Коментари