Атина плати €3,4 млрд. на ЕЦБ

20.08.2015г.
Атина плати €3,4 млрд. на ЕЦБ

След първото спешно изплащане от новата спасителна програма днес Гърция погаси вноската си към Европейската централна банка с падеж 20 август, предаде Bloomberg, позовавайки се на правителствени източници от гръцката столица.

 

По този начин Атина върна навреме кредит в размер на 3,2 млрд. евро и лихви в размер на 200 млн. евро. Hidden Field

 

По-рано стана ясно, че базираният в Люксембург Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ) е превел на Гърция първия транш в размер на 13 млрд. евро от международната финансова помощ, съобщи пресслужбата на фонда.

 

Още 10 млрд. евро от от първия транш ще бъдат внесени на отделна сметка за рекапитализация на гръцките банки, а други 3 млрд. евро от първия транш на обща стойност 26 млрд. евро ще бъдат отпуснати до октомври.

 

Освен това средствата ще позволят връщането на междинния заем от 7,16 млрд. долара, който беше отпуснат от ЕС на Гърция през юли тази година. Сумата беше необходима за изплащането на предишното задължение към ЕЦБ и за просрочените задължения към друг кредитор - Международния валутен фонд.

 

Решението за отпускане на първия транш бе взето в сряда вечерта от административния съвет на ЕСМ, който е съставен от министрите на финансите на еврозоната.

 

Ако Гърция не бе успяла да погаси вноската от 3,4 млрд. евро, по всяка вероятност ЕЦБ нямаше да има друг избор, освен да затвори кранчето на финансиране към страната, което би имало катастрофални последици за икономиката на страната.

Коментари: 0

Коментари